DC 550.34 CONSEQUENCES OF EARTHQUAKES AND PREVENTIVE MEASURES BASED ON FOREIGN EXPERIENCES - Ismoilov, Ahror; Bekmirzayev , Diyorbek; Qosimov, Elbek (Scientific and Technical Journal of Namangan Institute of Engineering and Technology, 2024)
Ushbu maqolada xorijiy mamlakatlarda sodir bo'lgan kuchli zilzilalar tahlili va mamlakatimizda seysmik xavfsizlikni ta'minlashdagi muammolar o'rganiladi. Kuchli zilzilalarning uzoq muddatli prognozlarini o'rganib chiqib, maqola ushbu muammolarni hal qilish uchun echimlar va tavsiyalar berishga qaratilgan. Kuchli zilzilalarning oqibatlari, jumladan, shtatlarga ta'siri har tomonlama o'rganiladi. Bundan tashqari, maqolada aholi va hududlarni kuchli zilzilaning birlamchi va ikkilamchi og'ir oqibatlaridan himoya qilishning samarali strategiyalari taklif etiladi va tavsiya etiladi. Ushbu strategiyalar mamlakatimizga xos seysmik prognoz ma'lumotlaridan foydalanishga asoslangan. Xorijiy mamlakatlarda olib borilgan tajriba va tadqiqotlarni o‘rganish orqali ushbu maqola seysmik xavfsizlik haqidagi tushunchamizni kengaytirishga va mamlakatimizda kuchli zilzilalar bilan bog‘liq xavflarni yumshatish bo‘yicha samarali chora-tadbirlar ishlab chiqishga hissa qo‘shishga qaratilgan.