664.34.063.8 PHYSICAL-CHEMICAL INDICATORS OF PLUM OIL OBTAINED BY THE PRESSING METHOD: PHYSICAL-CHEMICAL INDICATORS OF PLUME OIL OBTAINED BY THE PRESSING METHOD - Davlyatov, Azizbek; Khudaiberdiev, Absalom; Khamdamov, Anvar (Scientific and Technical Journal of Namangan Institute of Engineering and Technology, 2024)
Ushbu tadqiqot ishining maqsadi respublikamizning tog‘li va tog‘li hududlarida yetishtiriladigan olxo‘ri, shaftoli va o‘rik mevalaridan olinadigan yog‘larning fizik-kimyoviy xossalarini o‘rganishdan iborat edi. Bu ishda mahalliy mevali daraxtlardan olxo‘ri, o‘rik va shaftolidan presslash natijasida olingan yog‘larning fizik-kimyoviy xossalari tahlil qilingan. O‘rik va shaftoli donasidan olingan yog‘larning fizik xossalari olxo‘ri donasidan olingan moylar bilan solishtirildi. Ushbu tahlil davomida o‘rik va shaftoli donasidan olinadigan yog‘larning fizik xossalari bir-biriga juda o‘xshashligi, olxo‘ri yadrosidan olinadigan yog‘ning ayrim ko‘rsatkichlari shaftoli va o‘rik moylaridan farq qilishi aniqlandi.